Снимки на забележителности

Забележителностите са архитектурни или природни обекти, които туристи от по-близки или по-далечни дестинации идват да посещават. Забележителност може да бъде на практика всичко - историческа или модерна сграда, природен обект, растение или просто място, където някога се е случило нещо. В някои държави, при които туризмът осигурява основната заетост, хората се стремят да обявяват колкото се може повече обекти за забележителност - понякога основателно, понякога далеч не толкова. В други държави с голяма гъстота на населението нашият екип е наблюдавал друг феномен - при една ограничена площ хората на практика няма къде да отидат и дори и наличието на един камък, в който се разбиват морските вълни, се превръща в забележителност. Нещо подобно сме виждали нееднократно в Южна Корея - тя има по-малка площ от България (95 000 срещу 111 000 квадратни километра), а население от 51 милиона души. Въпреки добрия жизнен стандарт, който позволява на хората често да пътуват зад граница, и то до далечни дестинации, населението пътува и доста често в рамките на страната. При толкова хора, които ходят наляво - надясно и правят снимки, всяко дърво с по-нетипична форма се смята за забележителност.

В същото време в има туристически забележителности от световен мащаб - те са посещавани от хора дори от друг континент. Според различни справочници това е един от показателите доколко една забележителност е значима и заслужава да се види - от колко далечни дестинации идват хора, за я посетят? В България подобен туристически обект няма, но в много други страни има туристически обект от световен мащаб. Изненадващо, или не толкова, най-посещавани се оказват увеселителните паркове, а също и места, свързани по един или друг начин с увеселенията - например Главната улица в Лас Вегас. Неизменно в челната тройка на най-посещаваните обекти присъства и Таймс Скуеър в Ню Йорк. Освен това много хора пътуват до Египетските пирамиди, до храма Соджи в Токио, до Ниагарския водопад и до Тадж Махал в Индия. Близо до България също има туристически обект от световна величина - Капълъ Чарши в Истанбул, която през някои години дори е печелила първо място по брой посетители.

Вътрешният двор на крепостта Баба Вида в град Видин

Покритият мост над река Осъм в Ловеч

Разноцветни сгради също в град Ловеч

Старият бряст в град Сливен. Дървото е пример за това как и растение може да бъде забележителност - наистина, от силно регионален характер, но все пак хората идваха и се снимаха с бряста. През 2019 година дървото изсъхна. Друго дърво, което е истинска забележителност, и то от национален мащаб, е Байкушевата мура в Пирин.

Халката в Сливен - скална забележителност

Дяволският мост над река Арда - пример за архитектурна забележителност

Крепостта на нос Калиакра